fslled.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe site se considera acceptare politicii de utilizare cookies.Pentru o experienta mai buna in site-ul nostru folosim si sisteme de analiza si marketing conform politicii de protejare a datelor.

Informatii si comenzi
0786.433.184

Cosul dvs. este gol

Catalog
Newsletter

Sunt de acord cu stocarea si prelucrarea datelor conform politicii de protejare a datelor.

Cum alegem sursa de alimentare pentru banda LED?

 

Ce este o sursa de alimentare ? Sa incepem cu explicatia cea mai simpla: principala functie este aceea de a furniza cantitea corecta de curent electric produselor electrice si electronice, pentru buna lor functionare , fara sa produca defecte, să supraincalzeasca si să asigure buna funtionare pe toata durata vietii utile a produsului. Nu conteaza ca vorbim de un telefon mobil, laptop sau in acest caz banda led , o sa aveti nevoie de o sursa de curent care sa ia curentul de la reteaua de 230V AC (curent alternativ)-- priza din perete si sa-l transforme la 12V sau 24V DC ( curent continuu) in acest caz banda cuLED RGB sau Monocolora.

 

 

Factori de luat in considerare ?

1)Puterea consumată

2) Voltajul

3) Reglare / dimmabil sau nu.

 

 

Puterea consumata ( in W / WATT)

Inainte sa vedem cum calculam puterea comsumata de banda cu LED trebuie sa vedem de ce este influentata puterea consumată si aici avem 2 factori:

Numarul de LED-uri per metru

Banda LED cu un numar mare de leduri per metru o sa consume mai multa putere , in poza de mai jos observam 3 modele : cu 30 led/m , 60 led/m si 120 led/m


Marimea led-ului SMD

​Un LED mai mare o sa consume mai mult curent , exemplu intre chipul LED SMD 5050 si 3528Dacă eficienta si consumul redus este tinta in proiectul dvoastra atunci alegeti un chip mai mic , ex 3528 sau 2835 ( model 2016) daca nu conteaza consumul si doriti mai multi lumeni alegeti 5050 sau 5630.

Pentru a evita supraincalzirea si pentru a nu scurta durata de viata a benzilor cu LED, sursa de curent aleasa trebuie sa fie cu 20% mai mare decat consumul total al acesteia , un exemplu practic:

avem 10 metri bandaLED 5050 RGB 12Vcu 60 de led-uri petr metru

avem un consum de 10.4W/M ( modelul 2016 de chip 5050 are comsumul redus de la 14.4 la 10.4W/M fara sa-i fie afectate performantele)

inmultim 10M cu 10.4W si avem o valaore de 104W

104W consuma banda nostra cu LED

respectand regula de 20% inmultim 104 cu 1.2 si obtinem 124W

sursa potrivita are120-124W sau 10A- destul de simplu nu-i asa ?

Ca si truc pe care-l recomand, putem instala direct o sursa mai mare , de genul 240W direct de la inceputul proiectului iar in cazul in care o sa ampliem proiectul sau o sa schimbam pe viitor banda cu una mai puternica, nu mai trebuie sa schimbam si sursa de alimentare.

 

Voltajul

Cea mai folosita banda cu LED in Romania este cea de 12V dar sunt cazuri si de 24V de exemplu. Verificati exact acest aspect cand faceti achizitia.

Cazul nostru de mai sus aveam 10M de banda LED 5050 care o punem pe o sursa de 10A 120W . Cu sursa stam bine dar mai avem un element da care ne lovim si anume caderea de tensiune. La intrarea in capatul benzi cu LED avem 12V ( daca sursa este aproape) si la iesire avem undeva la 10.4V ( la 10 metri de banda ) . In acest caz o sa avem intesitate si uniformitate pe toata banda, daca folosim insa lungimi mai mari , convine sa alimentam direct de la sursa, banda cu LED mai des, sa nu legam de exemplu 30 de metri si sa ne asteptam sa mearga toti cei 30 de metri conectati la sursa intr-un singur punct. Se poate alimenta din 10 in 10m sau din 5 in 5 , in functie de numarul de led-uri de pe metru si marimea acestuia.

 

Reglare / Dimmabil

Unele surse de curent suporta sa reducem intensitatea direct printr-un controller sau telecomanda din perete , montata inainte de sursa, in acest mod putem reduce luminozitatea benzilor cu LED ( se foloseste mai ales la cele monocolore) dar nu toate sursele suporta acest gen de controller. Daca doriti sa aveti un control total, sursa trebuie sa fie dimmabila / dimmable . De obicei sunt mai scumpe si mai indicate la proiectele profi. Solutia nostra este montarea unui controller dupa sursa de curent , inainte de banda, sursa nu este afectata deloc si putem face orice tip de program sau joc de culori cu banda noastra de leduri.

 

Sper sa considerati utila aceasta postare , am incercat sa nu folosesc termeni foarte complicati si sa ma fac inteles cat mai simplu. Trebuie sa va ganditi tot timpul la utilitatea si la siguranta proiectului, faceti calcule corecte si alegeti produse care sa fie testate, de la vanzatori care va ofera informatii, garantie si suport.

Pentru orice proiect sau sfat legat de achizitionarea unuei surse de alimentare pentru banda LED sau pentru configurarea unui proiect.Schema de conectare a transformatorului


 

» Alimentare LED

-36%
28.00 Lei
18.00 Lei
spacer
Website detinut de Crownlighting S.R.L., CIF: RO34236015, Reg.Com: J23/875/2015